“Het gaat makkelijker dan ik had verwacht!”

20 augustus, 2023

Floris van der Meer had een vaste baan bij een mooi bedrijf, maar toch kriebelde er iets bij hem. Hij wilde graag iets anders, misschien toch nog een opleiding volgen, nét even een stapje verder op de carrièreladder… Op aanraden van een goede vriend komt hij terecht bij Stichting BONO. Dat vormt het begin van een leerzaam opleidingstraject waar hij naar eigen zeggen ‘geen seconde spijt van heeft’.

Diploma bijna op zak

Floris: “De tijd is echt voorbijgevlogen. Inmiddels werk ik alweer 1,5 jaar bij Wavin en ben ik bezig met de laatste onderdelen van mijn operator B opleiding. Ergens eind 2022 hoop ik mijn diploma te behalen.” Als leerling operator houdt Floris zich voornamelijk bezig met procesbeheersing. “Processen in de gaten houden, storingen oplossen en zorgen dat de productkwaliteit constant is; dat zijn mijn belangrijkste taken in de fabriek”, legt Floris uit.

Vaste baan ingeruild

Zo’n 1,5 jaar geleden kwam hij bij Wavin terecht, op aanraden van een goede vriend. “Hij raadde me aan om vrijblijvend een gesprek aan te gaan met Stichting BONO. Zo belandde ik uiteindelijk samen met Rudolf aan tafel en besloot ik mijn vaste baan in te ruilen voor een opleiding tot leerling operator bij Wavin.” Voorafgaand maakte hij eerst een toegangstest. “Daarmee bepalen ze op welk niveau je kunt starten. In mijn geval was dit de B-opleiding, dus ik hoef uiteindelijk maar twee jaar te studeren om mijn diploma te halen.”

Even op een lager pitje

Uiteindelijk doet Floris ietsje langer over de opleiding omdat hij met een aantal persoonlijke tegenslagen te maken krijgt. “Mijn vader is ongeneeslijk ziek en mijn broer had een ernstig ongeluk; daardoor heb ik wat studievertraging opgelopen. Gelukkig zijn ze bij BONO heel schappelijk. Ik kreeg zorgverlof en het was geen probleem om de opleiding een tijdje op een lager pitje voort te zetten; mijn begeleider Gerrit Westerman was daarin heel begripvol.”

Een goed loon én veel vrijheid

Floris houdt van het werk in de ploegendiensten en voelt zich echt ‘thuis’ in zijn ploeg. Stiekem kan hij ook het bijbehorende salaris wel waarderen. “Doordat je onregelmatig werkt, heb je een goed loon. Het werken in vijf ploegen zorgt er ook voor dat je in verhouding veel vrijheid hebt. Je werkt een aantal ochtenden, middagen en avonden en daarna heb je vier dagen achter elkaar vrij. Ik vind het wel lekker dat ik vrij ben terwijl anderen aan het werk zijn!”

Nooit zo’n studiebol

De combinatie werken-leren bevalt Floris goed, al moet hij wel erkennen dat je de opleiding niet zomaar even ‘tussendoor’ doet. “Je moet er wel echt tijd en energie insteken. Dat betekent ook af en toe dingen laten vallen omdat je met school bezig moet. Maar uiteindelijk valt het me 100% mee. Ik ben nooit zo’n studiebol geweest en ik vind dat ik er best goed doorheen kom!”

Gewoon doen!

Zijn tip voor anderen? “Ik zou echt willen zeggen: probeer het gewoon. Je kunt beter spijt hebben van iets dat je wél hebt gedaan, dan van iets dat je níet hebt gedaan. Natuurlijk moet je een beetje je draai vinden in de opleiding; maar je krijgt alle tijd en ruimte en in overleg is er veel mogelijk. En ook belangrijk: Rudolf van Stichting BONO staat altijd voor je klaar bij vragen, problemen of (financiële) uitdagingen!”

« Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *