“Wat een man kan, kan ik ook!”

14 oktober, 2023

Toen Saskia Bakker te horen kreeg dat Future Pipe nieuwe leerwerktrajecten ging opstarten voor Operators twijfelde ze heel even: ‘was dat wel voor haar weggelegd?’ Leerlingbegeleider Jaap had er wel fiducie in en moedigde Saskia aan de stap te wagen. Dat bleek een hele goede keuze…

 Smerig karweitje

Saskia kwam een aantal jaren geleden binnen bij Future Pipe via een uitzendbureau. Ze was gewaarschuwd: het was wel ietwat ‘smerig’ werk. Als nuchtere doorzetter had Saskia daar weinig problemen mee en zo begon ze met haar baan in de fabriek van Future Pipe.  Haar werkzaamheden bestonden uit het knippen van glasmatten en regelmatig zat ze ónder de hars. Na een tijdje kwam al snel Saskia’s leergierige aard naar boven. “Ik weet nog dat ik vaak heb gevraagd: ‘waarom doe je dat zo, hoe werkt dat dan en wat is het effect ervan.’ Ik vind dat soort dingen interessant en wil graag snappen hoe processen werken.”

Gewoon aanmelden

Die nieuwsgierige houding zorgde ervoor dat ze ook in de fabriek opmerkten dat Saskia misschien wel dé persoon was voor het leerling operator traject. ‘Waarom meld jij je er niet voor aan’ werd er geroepen. Maar Saskia was niet meteen overtuigd. “Ik twijfelde eerst of ik daar wel de juiste persoon voor was. Is het niet te moeilijk? Kost het niet teveel tijd náást mijn gezin?” Uiteindelijk besluit Saskia na een gesprek met Jaap Esselink om simpelweg de gok te wagen. Ze wordt geselecteerd en mag zichzelf vanaf dat moment ‘leerling operator’ noemen.

Met de neus in de schoolboeken

Saskia: “Uit de toegangstest bleek dat ik in principe kon starten met B-niveau, maar ik besloot met het A-niveau te beginnen zodat ik er rustig in kon rollen. Ik was tenslotte al twintig jaar niet meer naar school geweest.” Saskia heeft geen seconde spijt gehad van haar keuze. “Soms vragen mensen of het werk niet te zwaar is voor een vrouw. Oké, het is van oudsher mannenwerk, maar dat vind ik juist een uitdaging. Wat een man kan, kan ik ook!” Haar kinderen moesten in het begin wel even wennen dat Saskia de figuurlijke ‘schoolbanken’ weer in ging. “Sorry jongens, mama moet leren, zei ik dan. Dat vonden ze in het begin best gek, maar al snel werd het onderdeel van de dagelijkse routine.”

Je hoeft het niet alleen te doen!

Uiteindelijk haalt Saskia niveau A met het grootste gemak. Ondertussen is ze bezig met niveau B. Volgens haar is het belangrijk dat mensen zich niet laten afremmen door negatieve gedachten of onzekerheid. “Ik hoor hier in de fabriek wel eens jongens die het niet zien zitten omdat het zoveel tijd kost of omdat ze niet goed kunnen leren. Het is zonde om je daardoor te laten afremmen! Je hoeft het niet alleen te doen, Stichting BONO ondersteunt je en je krijgt álle handvaten om je opleiding goed af te ronden. Extra lessen, eventueel uitstel; het is allemaal mogelijk. Bovendien krijg je het allemaal gratis aangeboden; zo’n kans moet je niet laten schieten!”

« Terug naar overzicht